ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩς ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Τρίτη 2 Ιουνίου 2015



   Επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος ComeniusOur rich diversity is our collective strength” με τη συμμετοχή του 4ου Δημοτικού Σχολείου Αμαλιάδας.
   Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα COMENIUSOur rich diversity is our collective strength” στο οποίο συμμετείχε και το 4ο Δημοτικό Σχολείο Αμαλιάδας. Το τελευταίο εκπαιδευτικό ταξίδι πραγματοποιήθηκε στη Ρουμανία από τις 16 έως τις 22 Μαΐου 2015 στο σχολείο Scoala GimnazialaGrigore Silasi”, της πόλης Beclean του Νομού Bistrita Nasaud. Το σχολείο βρίσκεται στην ευρύτερη γεωγραφική περιφέρεια της Transilvania ή Ardeal.
   Η ελληνική αποστολή αποτελούνταν από τους εκπαιδευτικούς Φρεζάδο Παναγιώτη και Ρεζνιώτη Χρήστο (κλ. ΠΕ 11, Φυσικής Αγωγής), Τζάκη Μυρτώ Σοφία (κλ. ΠΕ 08, Εικαστικά), Κουτσαντωνάκη Χριστίνα (κλ. ΠΕ 70, Δασκάλα) και την Μαθήτρια της ΣΤ΄ τάξης Σαμπάου Μελίσα Έλενα. 


   Η άρτια οργάνωση των Ρουμάνων εκπαιδευτικών έδωσε την ευκαιρία σε όλους τους εκπαιδευτικούς και τους/τις μαθητές/τριες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα να επισκεφθούν την όμορφη πόλη του Cluj, το διεθνές θέρετρο Baile Figa, το φράγμα Colibita, το αλατωρυχείο της Turda, τη φάρμα αλόγων στο Beclean, εθνογραφικά μουσεία, μοναστήρια, εκκλησίες, καθεδρικούς ναούς και πλήθος άλλων περιοχών μεγάλης ιστορικής, θρησκευτικής και πολιτισμικής σημασίας.
   Επιπλέον, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές των σχολείων εργάστηκαν και παρουσίασαν από κοινού διάφορες εκπαιδευτικές δραστηριότητες και εργασίες, αντάλλαξαν τις ιδέες και τις εμπειρίες τους και προσέγγισαν με διαφορετικούς τρόπους την εκπαιδευτική διαδικασία.      
   Τα οφέλη για το σχολείο, τους εκπαιδευτικούς και τους/τις μαθητές/τριες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, αποδεικνύονται πολύ σημαντικά τόσο στο επίπεδο της βελτίωσης των γνώσεων, της αύξησης των κινήτρων και της ικανοποίησης στη σχολική καθημερινότητα, της ευρύτερης κατανόησης και ανταπόκρισης στην κοινωνική, γλωσσική και πολιτισμική πολυμορφία, όσο και στο επίπεδο της ευρύτερης κατανόησης πρακτικών, πολιτικών και συστημάτων στην εκπαίδευση.


ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ / COMENIUS
Πολυμερείς Σχολικές Συμπράξεις

Σχολείο:  4ο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Αμαλιάδας.
Ονοματεπώνυμο εκπαιδευτικών:
Παναγιώτης Φρεζάδος (ΠΕ11)
Χρήστος Ρεζνιώτης (ΠΕ11)
Χριστίνα Κουτσαντωνάκη (ΠΕ 70)
Μυρτώ Σοφία Τζάκη (ΠΕ 08)
Μελίσα Έλενα Σαμπάου – μαθήτρια

Χώρα: Ρουμανία – Beclean
Αριθ. σύμβασης:  2013-1-TR1-COM06-476906
Τίτλος της σύμπραξης:  «Our diversity is our collective strength»
Συνεργαζόμενα σχολεία:
A/A
Ίδρυμα

Πόλη
Χώρα
1
Ucgoz Ortaokulu
Besni/ Adiyaman
Τουρκία
2
Základní škola Lanškroun
Lanškroun

Τσεχία
3
Scoala Gimnaziala Grigore Silasi Beclean
Beclean
Ρουμανία
4
4ο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Αμαλιάδας
Αμαλιάδα
Ηλείας
Ελλάδα
5
Fundacja Rozwoju Systemu Edukacji
Przemyśl
Πολωνία


Έκθεση δραστηριοτήτων προγράμματος Comenius – Ρουμανία 2015

Δευτέρα 18/5

·         Γιορτή υποδοχής στο σχολείο “Grigore Silasi  ξενάγηση σε δύο δημοτικά σχολεία και ένα νηπιαγωγείο της πόλης του Beclean
·         Περίπατος στην πόλη του όλη του Beclean
·         Γεύμα σε εστιατόριο της πόλης
·         Επίσκεψη στο θέρετρο ιαματικών λουτρών Baile Figa
·         Παρακολούθηση σε αίθουσα που είχε παραχωρηθεί στο σχολείο, γιορτής σχεδιασμένης από δασκάλους και μαθητές
·         Επιστροφή στο ξενοδοχείο

Τρίτη 19/5

·         Περίπατος στην πόλη της  Bistrita. Ξενάγηση στο γερμανικό σπίτι τέχνης ( Silversmiths House), στην ορθόδοξη και ρωμαιοκαθολική εκκλησία καθώς και στο ιστορικό  μουσείο (The Bistrita-Nasaud Museum Complex)
·         Επίσκεψη στο κάστρο του Δράκουλα και γεύμα στο εστιατόριο
·         Περίπατος στην λίμνη Colibita
·         Επιστροφή στο ξενοδοχείο

Τετάρτη 20/5

·         Εκδρομή στο ορυχείο αλατιού στην Turda
·         Γεύμα σε εστιατόριο στο Cluj
·         Περιήγηση στην πόλη του Cluj. Ξενάγηση στον ορθόδοξο καθεδρικό ναό και στην ρωμαιοκαθολικη εκκλησία Saint Michael
·         Επίσκεψη στο εμπορικό κέντρο του Cluj
·         Επιστροφή στο ξενοδοχείο

Πέμπτη 21/5

·         Επίσκεψη στο σχολείο υποδοχής στο Beclean. Παρακολούθηση διδασκαλίας μαθήματος στα αγγλικά και αθλητικών δραστηριοτήτων. Meeting των accordinators
·         Eπίσκεψη στο δημαρχείο του Beclean
·         Γεύμα σε εστιατόριο στο Beclean
·         Γιορτή σε ράντσο στο Beclean
·         Επιστροφή στο ξενοδοχείο

Παρασκευή 22/5

·         Επίσκεψη στο σχολείο. Συνάντηση των αποστολών και απονομή πιστοποιητικών.
Επιστροφή στην Ελλάδα.

 

 

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ



Οι προγραμματισμένες δραστηριότητες κινήθηκαν μέσα στα πλαίσια του προγράμματος, υλοποιώντας σε επιθυμητό βαθμό τους στόχους του.
Η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων ήταν άριστη.
Το ρουμάνικο σχολείο ανταποκρίθηκε σε όλες τους τις υποχρεώσεις σε μέγιστο βαθμό. Η φιλοξενία και η οργάνωση υπήρξαν άψογες. Δεν παρουσιάστηκε καμιά δυσκολία κατά την πορεία του προγράμματος.
Κτιριακές υποδομές άρτιες, ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον, πλουσιότατο εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό υλικό, βοηθητικό προσωπικό στην υπηρεσία του σχολείου έκαναν το έργο όλων πιο εύκολο, πιο αποτελεσματικό.
Αυτό που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν η διαφορετική νοοτροπία, κουλτούρα και παιδεία, όχι μόνο μαθητών και εκπαιδευτικών, αλλά και των κατοίκων της περιοχής.
Ήταν μια πολύτιμη εμπειρία για όλους μας.



ΠΡΟΒΟΛΗ - ΔΙΑΔΟΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ


Στις 3-6-2015 σε προγραμματισμένη εκδήλωση στο σχολείο στις τάξεις παρουσιάστηκε σε αρχείο ppt στους μαθητές οι εντυπώσεις και εμπειρίες από την επίσκεψη στην Ρουμανία. Ακολούθησε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων.

Οι εργασίες του προγράμματος αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της υπεύθυνης σχολικών δραστηριοτήτων  και του σχολείου για να μπορούν,  όσοι το επιθυμούν, να έχουν πρόσβαση σε αυτά, καθώς και σε τοπικά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης. Ανάλογα έπραξαν και οι συμμετέχουσες χώρες, όπου και σε τοπικά ειδησεογραφικά και έντυπα μέσα προβλήθηκε το Σχολείο μας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου